Monday Jun 05, 2023
Podcast Euranet Plus - Generația Z - Episodul 25 - Tinerii europeni încă se confruntă cu homofobia
"Trebuie să înţelegem că o realitate, aceasta a faptului că oamenii se identifică din ce în ce mai mult ca fiind queer, de exemplu în cazul de faţă, această realitate nu vine să o înlocuiască pe cea predominantă, ci cred că vine să o completeze, vine să spună că lumea este mai diversă decât am avut curajul până acum să o arătăm. Cred că aici ar trebui să vorbim mai mult despre temerile oamenilor că venim cu un soi de ideologie care să pună cote de reprezentare în filme sau la TV şi că este o mişcare împotriva normelor existente, a felului în care suntem noi ca români în general. Se merită a fi depăşite aceste prejudecăţi şi să vorbim mai deschis, poate mai empatic, mai puţin emoţional pe aceste subiecte" (George Albert Costea, actor).
Între anii 1968 și 2001, în România, articolul 200 din Codul Penal a pedepsit relațiile sexuale consensuale cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Abia în 2001, la 12 ani de la Revoluția din 1989, acest articol a fost abrogat. Respingerea dreptului persoanelor de același sex de a-și întemeia o familie a continuat, însă, și după anul 2001.
Fenomenul discriminării este perceput ca fiind o problemă în țara noastră de către majoritatea populației (71%). Teama de diferență se exprimă într-un nivel ridicat de neîncredere, mai ales în homosexuali (74%) și romi (72%). Iar scala distanței sociale indică, de asemenea, o intoleranță ridicată față de homosexuali (59% nu acceptă să le fie rudă, 52% nu acceptă să le fie prieteni). Mai mult de 2/3 dintre români nu sunt de acord cu căsătoria între homosexuali, iar 60% sunt în dezacord cu ideea parteneriatului civil. Sunt rezultate ale unui Sondaj de opinie privind nivelul discriminării în România, realizat în 2018 de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Aceste cifre ne arată că discriminarea în România este preponderent definită de homofobie.
64% dintre elevii LGBTQIA+ din România au auzit remarci homofobe în școli, termeni precum LGBT, gay, homosexual sau lesbiană fiind folosiți cu conotație negativă atât de adulți, cât și de copii în liceele din România, arată un studiu al Asociației ACCEPT. Despre situațiile cu care se confruntă comunitatea LGBT de la noi, în special tinerii, când vine vorba de a fi acceptați discutăm în acest episod al podcastului Generația Z.
Invitați: Florin Buhuceanu, Asociația ACCEPT; George Albert Costea, actor; Adam, student din Polonia; Ramona Strugariu, europarlamentar România.
Realizatoare: Luana Pleşea