Tuesday May 02, 2023
Podcast Euranet Plus - Generația Z - Episodul 22 - Pierduți în tranziție
După ce criterii își caută tinerii un loc de muncă azi? Ce așteptări au? Cu ce probleme se confruntă la locul de muncă? În ce măsură îi interesează o carieră? Cât de importante sunt pentru ei studiile superioare? Mai cred în valoarea diplomei?
Alexandru Manda are 24 de ani și este membru în conducerea Consiliului Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei: „Ceea ce Generaţia Z îşi doreşte de la un loc de muncă este să nu fie închistaţi într-un program tipic de mers la birou 8 – 16 sau 9 – 17. Interesant este şi felul în care tinerii percep modul în care au fost pregătiţi pe băncile şcolii pentru piaţa muncii. Un studiu recent pe care l-am coordonat ne arată că aproximativ 50% dintre tinerii 18 – 29 de ani din România consideră că şcoala nu i-a pregătit pentru a intra pe piaţa muncii, consideră că şcoala nu răspunde nevoilor lor pentru a fi angajabili şi pentru a fi activi pe piaţa muncii”.
Pentru tinerii din România, cele mai importante aspecte în alegerea unui loc de muncă sunt beneficiile financiare, stabilitatea locului de muncă (contract de muncă pe perioada nedeterminată), posibilitatea de avansare în carieră și flexibilitatea programului. Sunt o parte din concluziile studiului „Tinerii și piața muncii din România. Provocări, așteptări și cunoașterea drepturilor la locul de muncă”, lansat de Asociația Politeia anul trecut.
Vorbesc despre relația Generației Z cu piața muncii Mihai Vasile, expert în politici publice și președinte al Asociației Politeia, Alexandru Manda - numit Tânărul European al Anului 2021 de către Forumul European de Tineret și Fundația Schwarzkopf și Neda Žutautaitė, președinta Reprezentanței Studenților din Universitatea din Vilnius, Lituania.